GSW HEADQUARTERS BERLIN SAUERBRUCH HUTTON ARCHITECTS PDF

GSW Headquarters Berlin: Sauerbruch Hutton Architects [Matthias Sauerbruch, Louisa Hutton, Isabelle Hartmann, Sauerbruch Hutton Architekten] on. This is an extension to and renovation of a high rise slab. It forms the extension to an office tower which was one of the first projects to be built during the. GSW Headquarters. Offices. added on: 01/01/ one of the first projects to be buiLt during the reconstruction of Berlin in the s. in the city, and by a commitment to an architecture that is economical with the (built.

Author: Brasida Voodoozragore
Country: Qatar
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 13 March 2004
Pages: 158
PDF File Size: 3.83 Mb
ePub File Size: 5.5 Mb
ISBN: 487-6-47394-733-1
Downloads: 36494
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shaktit

Polychromy was a key feature of the blinds. Get fast, free shipping with Amazon Prime. On the west side, under the south tower core, there is a local outbreak of peat and chalk, necessitating use foundation pillars beneath the southern half of the building.

Sauerbruch Hutton: Gsw Headquarters Berlin | Floornature

The rehabilitation of this urban space, a set of five separate volumes, combines fragments of the city in a three-dimensional composition that allows an office tower built in can be reintegrated into context. If you are a seller for this product, would you like to suggest updates through seller support? The challenge presented by this project combines a concern for the workplace in the city with a commitment to an architecture that uses the resources of the natural and constructed environment economically.

AmazonGlobal Ship Orders Internationally.

Elements of gray blocks of East Germany can be seen in the repetition, while the color and the smooth curves indicate a contemporary response to the urban context. This volume is an extensive architefts of documents from all phases of the project. See below, first row, right side of right image. In architects Matthias Sauerbruch and Lisa Hutton won the competition for an office building in Berlin, on a site located near Checkpoint Charlie.

  LA DISPARITION DE LA LANGUE FRANAISE ASSIA DJEBAR PDF

A low-energy building emerged, which not only offers an exemplary working environment in its passive control of energy consumption, but also aims to improve the immediate hedquarters of its inhabitants through an architecture in gss the value of sensuous space is rediscovered.

In this combination of the disparate spatial configurations of consecutive generations, the new high-rise slab is the element associated with the present and the future. Retrieved 28 December In acknowledgement of their built works Sauerbruch Hutton were awarded the Erich Schelling Prize for Architecture in ComiXology Thousands of Digital Comics.

Choose your location preference: Louvre systems and double skin facade give effective use of sunlight and add an interesting complexity to the exterior. For renovation headquarrters expansion architectural, structural and one urban solutions were used, as well as innovative concepts of mechanical engineering based on natural ventilation. When the wind blows from the east or west, the aerodynamic shape of the wing accelerates the wind passing over the stove.

Sauerbruch – Hutton: Gsw Headquarters, Berlin, 1999

The double skin automated colored panels on hedquarters west facade, creates a cavity that helps manage solar heat gain and natural lighting.

The new tower is connected to the old throughout its entire height.

It was founded by Matthias Sauerbruch and Louisa Hutton in The story is seen as a dynamic process that leaves its traces. The fundamental urban and building concepts of the competition were developed and enhanced during the design and construction period.

GSW Headquarters

Subscribe to Archello’s newsletter. Sign me up for weekly Inhabitat updates.

Write a customer review. By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy. Berlin-based architects Sauerbruch Hutton have renovated an office tower from the ‘s into a ,square foot office block.

  HAKIM BEY IMMEDIATISM PDF

Two beams of reinforced concrete columns extended between over the building, aauerbruch slab including plants. However, the lights were too great for ordinary reinforced concrete beams within the available depth, so schema design supports the eastern half of the ardhitects on a wall with steel Vierendeel; columns on the west side had to be reinforced with a truss support in the third and fourth floors. Sauerbruch Hutton Architects designed adchitects expansion and renewal of complex GSW Headquarters in Berlin ended in The height of the existing building reminds that this is one of the major projects of reconstruction after the Second World War.

Gsw Sauerbrruch, Berlin, This intention to work with the traces left, as with any other condition of context, in a constructive and creative manner is the underlying principle of this scenario. Amazon Music Stream millions of songs. Increased beam depth necessary for edge represented considerable complexity, as prestressing cables had to be combined with many passages which pass through the beam, as well as a severe quality control, since the top surface of the beam shape of the ground termination.

GSW Headquarters, Sauerbruch Hutton Architects | Berlin | Germany | MIMOA

I can withdraw my consent at any time by unsubscribing. The stability of the tower is achieved by two reinforced concrete cores. Shopbop Designer Fashion Brands. The architect wanted a finish of exposed concrete in columns, but to minimize their size, were designed using steel sections coated concrete.